Więcej o ogórkach kiszonych na artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.
Na kanapce, w zupie, w sałatce bądź w formie dodatku do dania głównego – kiszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni podajemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, gdyż kiszone warzywa są zarówno pyszne, jak i zdrowe.
Jak przygotować kwaszone ogórki?
Kiszone ogórki to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest stosunkowo proste. Stosuje się do tego pojemne kamienne garnki albo beczki z drewna, w których ogórki zalewa się słoną wodą, a następnie kładzie się pojemnik na nie mniej niż 14 dni w chłodnym miejscu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Amatorzy mało kwaśnych kiszonek mogą oddać się konsumpcji ogórków już po kilku dobach – takie ogórki to tzw. ogórki „małosolne”. W najprostszej recepturze do solanki wraz z ogórkami wkłada się koper i czosnek, niemniej jednak walory smakowe kiszonych ogórków można wzbogacić również innymi przyprawami, m.in. liśćmi czarnej porzeczki, cząstkami papryki lub ziarnami gorczycy. Rzecz jasna nie wszyscy mają czas ani pod dostatkiem miejsca w kuchni, by na własną rękę zrobić takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje też piwnicą bądź spiżarnią, w której może składować przetwory w ogromnych ilościach. Nie znaczy to natomiast, iż trzeba odmówić sobie spożywania kwaszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy nabyć je w markecie na wagę bądź w niewielkich opakowaniach, a więc w pojemnikach albo w workach foliowych, które bez przeszkód da się przechowywać w lodówce.
Czy powinno się jeść ogórki kiszone?
Od setek lat powszechnie wiadomo, iż sfermentowane warzywa korzystnie oddziaływają na nasz organizm. Dzieje się tak, ponieważ wespół z kwaszonkami spożywamy pomocne bakterie, które korzystnie wpływają na florę przewodów pokarmowych oraz obniżają ich pH, wspomagając w ten sposób procesy trawienne. Ale to nie wszystko! Kwaszone ogórki nie są kaloryczne (dostarczają około 12 kilokalorii na 100 g), a jednocześnie zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, E i A, jak również niemało składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego działania organizmu, jak magnez, wapń, żelazo, miedź czy potas. A co z zalewą po ogórkach kwaszonych? Jeżeli lubimy cierpkie smaki, polecamy nie wylewać jej po spożyciu kwaszonek. Lepiej ją wypić bądź użyć do zupy ogórkowej, ponieważ w miarę kiszenia składniki odżywcze przechodzą częściowo do soku. Należy jednak zaznaczyć, na kiszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kwaszonkach znajduje się wszak znaczna ilość soli.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]