ekologiczny sok z buraków kiszonych

Nie pijesz soku z kiszonych warzyw? To duży błąd!

Kwaszonki wykorzystuje się w rodzimej kuchni od wieków. W ostatnich latach jednakże często mówi się również o zaletach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z kapusty i buraków. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej spotykany jest na półkach sklepowych w sekcjach z żywnością ekologiczną.

Sok z kiszonej kapusty – czy powinno się go regularnie pić

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił zapewne większość z nas. Nasze babcie same przyrządzały kiszoną kapustę podług rodzinnych przepisów, a po spożyciu całej kapusty często podawały swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, wyjaśniając, że sok jest niezwykle zdrowy, choć bardzo kwaskowaty. I nie były w błędzie! Sok z kapusty kiszonej to wspaniałe źródło witamin! Ma on w składzie ogromne ilości witaminy A, C, E oraz K, a także przeróżne minerały, jak fosfor, miedź oraz żelazo. Wiele osób odczuwa trudności z przywyknięciem do kwasowego posmaku tego soku, lecz rekomenduje się spożywać go systematycznie, dlatego że wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu, jest on grzybo- i bakteriobójczy i wspomaga trawienie, a przez to może wspierać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, dzięki czemu podnosi odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kiszonej kapusty rekomenduje się też anemikom z uwagi na znajdujące się w nim żelazo. Oczywiście nawet tak zdrowego soku nie należy nadużywać – zaleca się wypijać mniej więcej 250 mililitrów soku na dzień.

Sok z kiszonego buraka jest równie zdrowy!

Innym odżywczym sokiem, który wykorzystujemy od lat w kuchni, a który spożywamy również jako przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. Posiada on wiele witamin i ma własności antyseptyczne, antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność organizmu: podnosi koncentrację, obniża poziom cholesterolu, a jednocześnie korzystnie wpływa na przemianę materii. Mimo że buraki wyróżniają się sporą zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być spożywany przez diabetyków. Nie zaleca się jednak jego spożycia przez osoby cierpiące na choroby nerek lub reumatyzm, jak również kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią.

Jeśli nie masz czasu, żeby przyrządzać soki z kwaszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym markecie albo założyć na nie zamówienie online na stronie producenta. Nie zapomnij jednak, iż tego typu soki należy magazynować w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]