Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie

Znajdź sok z kapusty.

Produkty fermentowane po latach zapomnienia ponownie wracają na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają też inne, przedtem mniej popularne owoce i warzywa. Pisząc o zdrowotnych atutach żywności poddanej fermentacji nie sposób zapomnieć również o napojach takich jak maślanka, kwas chlebowy albo różnego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają łatwo i szybko dostarczyć naszemu ciału substancje niezastąpione dla jego prawidłowego działania.

Sok z kiszonych buraków i kapusty – jakie witaminy w nich odnajdziemy?

Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie sporo związków oddziałujących pozytywnie na nasze zdrowie. Najistotniejszym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z buraków, ogórków czy pozostałych kiszonek to także kopalnia witamin. Warta uwagi jest zwłaszcza duża zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie pół szklanki tego napoju zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się również pić ze względu na zawartość witaminy K i P, witamin z grupy B oraz znaczne nasycenie solami mineralnymi.

Dlaczego trzeba spożywać sok z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego pożytecznie oddziałuje na pracę jelit oraz naszą odporność. Na dodatek liczne witaminy usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają objawy szkorbutu, depresji i cukrzycy, jak również pomagają walczyć ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki powinny poza tym sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. refluks lub wrzody dwunastnicy. Wzmagają one też apetyt i stanowią tarcze ochronną w czasie kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]