Sól himalajska i kłodawska – zastosowanie i właściwości

Zobacz, gdzie zamówić sól himalajską różową.

Składnikiem potrzebnym do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu jest sól. Jakie właściwości posiada sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Czemu należy stosować je podczas gotowania?

Różowa sól himalajska – jakie mikroelementy zawiera?

Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która znakomicie podbija smak potraw. Choć nadużywanie soli ma niepożądane oddziaływanie na zdrowie, to jej odpowiednie ilości (w granicach 6 g w ciągu 24 godzin) są potrzebne dla prawidłowego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, tj. w pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną i podtrzymanie optymalnego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze pokładów mających 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie mnóstwo cennych pierwiastków oraz minerałów, między innymi selen, żelazo czy cynk, a przy tym jest pozbawiony niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska znakomicie wpływa na smak dań i jest sprzedawana zarówno w postaci pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło wapnia, żelaza i potasu

Sól kłodawska niejodowana natomiast to substancja o wysokim stopniu czystości – posiada 97% chlorku sodu i stanowi świetny do domowych przetworów. Jest cennym źródłem magnezu, wapnia czy żelaza, innymi słowy pierwiastków koniecznych do utrzymania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, zatem nie traci swoich własności i jest bez trudu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w branży gastronomicznej, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]