Jeśli szukasz zakwasu na żur, koniecznie wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.
W ostatnich latach coraz rzadziej zjadamy obiady z dwóch dań. Przez ciągły pośpiech, co generuje chęć ekspresowego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy, ograniczając się do posiłków niegdyś podawanych zwykle jako to drugie danie. Jednakże typowo polskie zupy, jak np. barszcz biały i żurek, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeżeli samemu gotujemy je już tylko sporadycznie, to cały czas stanowią one stały punkt w ofercie restauracji oraz gospód z polską kuchnią, jak również są obligatoryjnie stawiane na stołach w czasie świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy.
Żurek a barszcz biały – Czy istnieje jeden obowiązujący przepis na barszcz biały i żurek?
Jeżeli zapyta się obywatela polski o białą zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to w okamgnieniu przytoczy on albo żurek albo barszcz biały. Multum osób często nie widzi podstawowej różnicy między tymi potrawami, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem zwyczajowo barszcz biały przyrządza się na zakwasie mąki pszennej, z kolei żurek – na zakwasie na mące żytniej. Lecz to nie wszystko, co różni te zupy, aczkolwiek warto dobitnie zaakcentować, że nie ma jednej obowiązującej receptury na żurek i drugiej na barszcz biały. Kuchnia jest wszak sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla indywidualne upodobania oraz wprawę kucharza. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, że do barszczu białego z reguły wkłada się więcej grzybów oraz warzyw. Barszcz zabiela się również najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu mącznego można wykorzystać sok kapusty kiszonej lub z ogórków kwaszonych. Z kolei z żurkiem sprawa jest bardziej skomplikowana, bo w ramach tej grupy zup wymienia się 3 typy:
– umiarkowanie zawiesisty, lekki żurek, zabielany suto śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go najczęściej z pieczywem i jajkiem;
– zawiesisty, kwaśny żur sporządzany najczęściej z pokaźną ilością czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kartoflami;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie żytnim albo chlebowym.
Nie ma potrzeby robić samemu bazy na barszcz biały i żur
Preparacja zakwasu na wypunktowane wyżej zupy nie jest skomplikowane, chociaż nie zawsze pierwsze podejście uwieńczona jest sukcesem. Na portalach kulinarnych znaleźć można wiele instrukcji, jak zrobić zakwas, z których można skorzystać. Używając jednakże samodzielnie zrobiony zakwas należy przewidzieć pichcenie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. W związku z tym, jeżeli ochota np. na żurek najdzie was niespodziewanie, można sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na zrobienie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych tradycyjnych, jak i internetowych, bez przeszkód dostaniemy zakwasy z mąki pszennej i żytniej, dzięki którym zrobimy aromatyczny biały barszcz i żurek staropolski bądź śląski.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]