Smak od 1946 roku - tradycyjna Piekarnia Pochopień Piekarnia Pochopień jest firmą z tradycjami datowanymi na 1946 rok. Utworzona została przez mistrza piekarniczego Jana Pochopień,...
Posiadają niepowtarzalny aromat, wyglądają bardzo ciekawie, natomiast znaleźć je możemy wyłącznie w jednym mieście na Ziemi. O co chodzi? Oczywiście tematem są obwarzanki krakowskie, które...
Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez kubka ciepłej, smakowitej kawy, która w kilka chwil stawia na nogi i przygotowuje na ciężki dzień pracy....
Uczestnictwo w warsztacie kulinarnym to świetny pomysł na zdobycie przydatnych umiejętności – powtórzenie podstaw gotowania, poznanie właściwych technik produkcyjnych i tajników rozmaitych przepisów. Do kogo...
Produkty fermentowane po latach zapomnienia ponownie wracają na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają też inne, przedtem mniej popularne owoce i warzywa. Pisząc o...
Termin “superfood” oznaczający żywność, która jest szczególnie bogata w składniki odżywcze pozytywnie wpływające na utrzymanie dobrego stanu zdrowia, stał się w ostatnich latach bardzo popularny....
Na kanapce, w zupie, w sałatce bądź w formie dodatku do dania głównego – kiszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni podajemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I...
Chłodne wieczory umili pyszny i aromatyczny trunek. Dziś na blogu o tym, jak zrobić grzane wino w wersji galicyjskiej oraz szwedzkiej, a także przegląd klasycznych...
W ostatnich latach coraz rzadziej zjadamy obiady z dwóch dań. Przez ciągły pośpiech, co generuje chęć ekspresowego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy, ograniczając...
Kwaszonki wykorzystuje się w rodzimej kuchni od wieków. W ostatnich latach jednakże często mówi się również o zaletach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, w szczególności...