Obwarzanki krakowskie – to się je w Małopolsce

Zobacz, gdzie kupić obwarzanki krakowskie, wejdź na www.piekarniapochopien.com/obwarzanki-i-precle.html.

Posiadają niepowtarzalny aromat, wyglądają bardzo ciekawie, natomiast znaleźć je możemy wyłącznie w jednym mieście na Ziemi. O co chodzi? Oczywiście tematem są obwarzanki krakowskie, które bezapelacyjnie są wizytówką dawnej stolicy naszego państwa oraz najważniejszą tradycją krakowskich cukierników. Dlaczego szczycą się tak szczególnym uznaniem? Jak powstają obwarzanki krakowskie? Dlaczego goście przyjeżdżający do stolicy Małopolski na początku chcą skosztować akurat opisywanego specjału?

Kiedy wymyślono obwarzanki krakowskie?

Historia wytwarzania obwarzanków krakowskich sięga aż trzynastego stulecia. W annałach pierwszy raz opisano je sto lat później, gdy zauważono, iż jadła je królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Z początku jedzono je wyłącznie w czasie przed Wielkanocą, jednak potem jadano je też w innych porach roku. W XV wieku władca Jan Olbracht ustanowił dekret, na mocy którego mogli wypiekać je wyłącznie piekarze ze stolicy Małopolski. Taką samą rzecz zrobiła pięć stuleci potem Wspólnota Europejska, dodając je na listę produktów regionalnych.

Jak produkuje się obwarzanki krakowskie?

Obwarzanki mają kształt okręgu z łatwo zauważalną plecioną fakturą oraz wielkość w granicach piętnastu cm. Obwarzanki krakowskie od lat wypiekane są według takiego samego przepisu. Ich określenie i wyjątkowy aromat okazują się wynikiem obwarzania. Po wyjęciu z wody obwarzanki krakowskie wzbogaca się dodatkami – między innymi solą tudzież serem – i piecze.

Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]